Rachunki, awaria i przelew na cito

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    luciennepoor
    Participant

Samotnie wychowuję dziesięcioletniego syna, pracuję na pół etatu w aptece i dorabiam jako sprzątaczka w biurach. Miesiąc zawsze jest za długi, a pieniądze za krótkie. W zeszłym miesiącu dopisał do tego pech – zepsuła się pralka. Wirówka nie wirowała, woda nie wypływała, a w bębnie pływały skarpetki syna, które prałam już trzeci raz.

Podałam pralkę do serwisu. Facet powiedział: pompa do wymiany, 250 złotych z robocizną. 250 złotych. Na koncie miałam 317. Do wypłaty zostało dziewięć dni. Rachunek za prąd już czekał na zapłatę, a w lodówce brakowało masła i mleka.

Usiadłam w kuchni po pracy, syn grał w pokoju w swoje gry. Płakać mi się chciało, ale nie mogłam. On by usłyszał. Wzięłam więc telefon. Przeglądałam grupy na Facebooku – może ktoś oddaje pralkę za darmo? I wtedy wpadł mi w oko post kogoś z osiedla. Kobieta pisała, że znalazła sposób na dodatkowe pieniądze. Że wpłaciła 100 złotych, grała, a potem vavada wyplaty przychodzą błyskawicznie. Napisała, że wygrała 800 złotych i zapłaciła za naprawę samochodu.

Popatrzyłam na swój telefon. Na moje 317 złotych na koncie. Na pralkę, która nie działała. Pomyślałam: „Co mam do stracenia?”

Znalazłam stronę. Zarejestrowałam się. Wpłaciłam 50 złotych – nie 100, bo tyle mogłam ryzykować. Pięćdziesiąt złotych. Gdybym przegrała, zabrakłoby mi na mleko i masło, ale jakoś bym wyżyła. Syn mógłby zjeść suchą bułkę do herbaty. Nie pierwszy raz.

Na koncie po wpłacie miałam 50 złotych. Żadnego bonusu, bo nie chciałam kombinować z kodami. Po prostu – 50 złotych.

Nie znałam się na grach. Automaty kojarzyły mi się z tymi starymi, śmierdzącymi miejscami, gdzie mój ojciec tracił pensje. Ale na stronie znalazłam coś prostego – grę z kulkami i kolorami. Czerwony, czarny. Postawiłam 5 złotych na czerwony. Kulka wpadła w czerwony. Wygrałam 10 złotych. Miałam 55.

Postawiłam 10 złotych na czarny. Kulka wpadła w czarny. Wygrałam 20 złotych. Miałam 65.

Postawiłam 15 złotych na czerwony. Kulka wpadła w czarny. Przegrałam. Zostało 50.

Westchnęłam. Zero zysku, zero straty. Postawiłam 20 złotych na czarny. Kulka wpadła w czarny. Wygrałam 40 złotych. Miałam 70.

Postawiłam 25 złotych na czerwony. Kulka wpadła w czerwony. Wygrałam 50 złotych. Saldo: 120 złotych.

Bałam się grać dalej. Wiedziałam, że jeśli przegram, nie wybaczę sobie tego wieczoru. Kliknęłam wypłatę. System zapytał o dane. Wpisałam numer konta. Potwierdziłam. Vavada wyplaty – jak pisała tamta kobieta – poszły błyskawicznie. W ciągu 15 minut przelew był na mojej karcie.

Miałam na koncie 317 złotych. Dostałam 120 złotych. Razem 437.

Zadzwoniłam do serwisu pralek. Facet powiedział, że przyjedzie jutro rano. Zapłaciłam 250 złotych za pompę i robociznę. Resztę – 187 złotych – zostawiłam na rachunek za prąd i na zakupy. Kupiłam mleko, masło, jajka, a synowi ulubione jogurty, na które zwykle nie było mnie stać.

Kiedy przyszedł serwisant, naprawił pralkę w godzinę. Syn patrzył, jak facet majstruje przy bębnie, i zadawał sto pytań. Ja stałam w kuchni i trzymałam w ręce rachunek na 250 złotych. Zapłacony. Z własnych pieniędzy. Ale tak naprawdę – z tych 120 złotych z vavada wyplaty.

Wieczorem, gdy syn zasnął, usiadłam przy stole. Nie czułam euforii. Nie czułam dumy. Czułam ulgę. Taką ciepłą, spokojną ulgę, że pralka działa, że nie muszę pożyczać od matki, że syn ma jogurty, a rachunek za prąd nie wisi nade mną jak miecz.

Czy to oznacza, że teraz będę grać regularnie? Nie. Nie mam czasu. I boję się, że jak wejdzie mi w krew, to stracę więcej niż zyskam. Ta jedna noc była wyjątkiem. Awaria, stres, koniec miesiąca – to wszystko się złożyło.

Ale wiem, że gdyby nie tamta kobieta na Facebooku i jej słowa o szybkich przelewach, to dziś prałabym ręcznie w wannie. A tak – pralka chodzi. Syn ma czyste skarpetki. Ja mam spokój.

Vavada wyplaty zadziałały. Ale ważniejsze, że zadziałał mój rozsądek. Nie wpłaciłam więcej, niż mogłam stracić. Nie grałam dalej, gdy byłam na plusie. I nie uwierzyłam, że tak będzie zawsze.

Bo życie to nie gra. Życie to pralka, która się psuje, syn, który potrzebuje jogurtów, i rachunki, które same się nie zapłacą. Ale czasem – bardzo rzadko – zdarza się mały cud. Nawet jeśli nazywa się vavada wyplaty. Nawet jeśli trwa tylko kwadrans.

Nie powiem nikomu, żeby grał. Ale jeśli już grasz – wypłacaj od razu. Nie zostawiaj nic. Nie kus losu. Bo los jest jak ta pralka: działa, działa, a potem nagle się psuje. I wtedy nie pomoże żaden automat. Ani żadna wygrana.

Miałam szczęście. Raz. I jestem za to wdzięczna. Ale więcej nie próbuję. Bo wolę już prać w sprawnej pralce niż gonić za kolejnym przelewem. I tak mam dość gonitwy w życiu.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.