Kad transports iesprūda, es atklāju ko vairāk

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    luciennepoor
    Participant

Dienas beigās es vienkārši gribēju atslēgties. Nostrādāts astoņas stundas par taksometra vadītāju, ceļi no rīta līdz vakaram, un atkal tie paši sastrēgumi. Rīga, nebeidzamie luksofori, pasažieri, kuriem vienmēr steidzas. Mājās es atnācu pavisam izsists, uzvārīju kafiju un ieslēdzos. Sēdēju ar tālruni rokās, mēģinot atrast kaut ko, kas novērstu manas domas no tā, ka rīt atkal būs četros jāceļas.

Pirmo reizi es teicu sev: “Mēģināšu tā, pavisam mazliet.” Nezinu kāpēc, bet tajā vakarā pirmo reizi mūžā es īsti aizdomājos par to, ka daudzi cilvēki spēlē arī internetā. Agrāk man tas šķita dīvaini, pat bīstami. Bet tajā vasarā mans brālis bija aizrāvies ar dažādām mobilajām lietotnēm un teica, ka tas ir labs veids, kā paskatīties, vai tev šodien kāds gaišāks brīdis nav paredzēts. Noskanēja apnicīgi, bet, kad viņš parādīja savas ekrāna bildes, kurās bija uzvilkts smaids un bilance auga, es nodomāju – ok, viena vakara izmēģinājums.

Mans stāsts nav par milzīgu laimestu, par jaunu mašīnu vai atvaļinājumu Bahamās. Tas ir par mieru, ko es neatradu nekur citur. Es atvēru savu profilu, iemaksāju desmit eiro un uzspiedu pogu “spēlēt”. Sāku ar vienkāršu emociju, tādu, kurā griežas rullīši ar augļiem. Pirmās desmit minūtes man likās, ka es nesaprotu, kas notiek. Viss tik ātri: griezieni, skaņas, mirkli vēlāk uz ekrāna uzlec uzraksti par nelielām summām. Pēc brīža es atklāju, ka mana bilance ir piecpadsmit eiro. Patīkami, lai gan nekas liels. Es nosmējos un nospiedu vēlreiz.

Tā vakars pārvērtās par īstu ceļojumu. Es sāku pamazām izprast, kā darbojas tie mašīnīšu gali, cik daudz nozīmes katram griezienam un kādas variācijas pastāv starp dažādiem automātiem. Mani pārsteidza, ka tagad viss ir kļuvis daudz viedāks nekā vecajos spēļu zālēs, kurās es reiz jaunībā iezagās ar viltotu ID. Te var redzēt statistikas, bonusa kārtas, dažādus režīmus. Tajā pirmajā vakarā es nekur nesteidzos. Es vienkārši sēdēju virtuvē, klusībā, kamēr kafija atdzisa, un mēģināju saprast, kāpēc man pēkšņi kļuvis tik viegli. Varbūt tāpēc, ka pirmo reizi ilgā laikā es neko nedaru, lai izdzīvotu. Neviens man nezvana, neprasa, es nekur nebraucu.

Vēlāk es atklāju, ka man patīk eksperimentēt ar likmju lielumu. Dažreiz es izvēlos minimālo, lai ilgi pavilktu vakaru, citreiz nedaudz vairāk, ja jūtu, ka man šodien ir labs vakars. Svarīgi man vienmēr bija uzstādīt nepārkāpjamu robežu. Mana formula ir šāda: ja esmu ielicis tam noteiktu summu, tā ir izklaides nauda. Ja zūd, es mierīgi nospiedu stopu un dodos gulēt. Ja vinnēju, tad priecājos, bet es nekad nedzenājos vēl vairāk. Un šī filozofija darbojas.

Esmu kļuvis par sava veida novērotāju. Man patīk vērot to ritmu, kā tiek veidotas spēles, un izdomāt, kad apturēt griezienu. Dažreiz es paskatos citus spēlētājus, tiešsaistes sarakstās, un redzu, ka cilvēki bieži pārspīlē ar likmēm un pēc tam nervozi sēž parādā. Man tas patīk kā studiju objekts, nevis kā veids, kā apiet sistēmu. Patlaban mana bilances kustība ir lēnām augšupejoša, un katru reizi, kad es saņemu paziņojumu par izmaksu, es jūtos kā mazs bērns, kurš saldumu veikalā nopelnījis konfekti. Var teikt, ka manā dzīvē parādījās jauns pavediens, kas savijas ar ikdienas grūtībām.

Kādu trešdienu pēc darba es vienkārši iegāju savā istabā, uzvārīju tēju, un man sagribējās pamēģināt kaut ko košāku. Es atvēru sev pazīstamo lapu un sāku griezt jaunu spēli, kurā bija džungļu tēma. Viss sākās ar mērkaķiem un dzelteniem banāniem. Es varētu smieties, bet tā spēle mani uzrunāja. Skaņa, animācijas, kā tas ķēriens, kad trīs vienādi simboli apstājas uz laika līnijas. Sirds dauzījās kā jaunībā pirms eksāmena. Es uzreiz sapratu, ka šajā brīdī es dzīvoju, nevis vienkārši eksistēju. Reiz es uzvarēju trīsdesmit eiro, kas nav liela nauda, bet tās bija absolūti “tīras” sajūtas. Vēlāk es tos burtiski iztērēju vakara vakariņām ar draugiem, un es jutos lieliski.

Esmu sapratis, ka galvenais nav tas, cik bieži tev veicas. Varbūt esmu ieskatījies sevī un redzējis spējīgu cilvēku, kurš spēj kontrolēt sevi pat interesantu spēļu reibinošajā steigā. Man draugi prasa, kāpēc es tērēju laiku šādām lietām, bet es vienkārši saku: tā ir tāda pati vaļasprieka pasaule kā, piemēram, datorspēles vai filmas. Tikai te tu nedaudz vairāk piedalies ar savu attieksmi. Es esmu iemācījies neuzskatīt kazino par savas naudas pelnīšanas veidu, drīzāk par mazu testu tam, kā es kontrolēju emocijas. Tā ir sava veida meditācija, kaut arī ar gaismām un simboliem.

Atceros, kā pirms gada stāvēju lietusgāzē un gaidīju savu maiņu nomaiņu, domādams, ka dzīvē nekā vairāk nevaru piedāvāt. Šobrīd pasaule man šķiet krāsaināka. Pat sastrēgumi vairs nešķiet nomācošāki, jo es zinu, ka pēc darba mājās mani gaida neliels stūrītis, kurā es varu pārbaudīt savu veiksmi un pašsavaldību. Protams, neviens nav pasargāts no riskiem. Dažreiz es redzu, kā cilvēki pārkāpj savas robežas un saprot, ka nauda ātri pazūd. Bet es turos pie savējās līnijas.

Vēl viens prieks, ko esmu atradis, ir kopīga skatīšanās ar savu sievu. Jā, viņa sākumā skeptiski grozīja acis, bet reiz piesēdās blakus un jautāja, kāpēc es smejos pie telefona. Es pamēģināju viņai parādīt dažus atslodziņas mirkļus, un viņa par manu pārsteigumu sāka interesēties par to, kā darbojas slotu spēles. Mēs pat reiz sarīkojām nelielu sacensību, kurā abiem bija vienādi starta līdzekļi un viens stundas laiks.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.