- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 3 weeks, 5 days ago by
luciennepoor.
-
AuthorPosts
-
26 June 2026 at 15:44 #1444
luciennepoor
ParticipantJestem project managerem w jednej z warszawskich korporacji. Moje życie to niekończący się ciąg spotkań, maili, terminów i zadań do odhaczenia. Mam w sobie coś z perfekcjonisty, więc każdy projekt doprowadzam do absolutnego porządku. Planuję, analizuję, przygotowuję scenariusze awaryjne. Moja dziewczyna żartuje, że gdybym tak planował nasze związki, to mielibyśmy rozpisane randki do końca życia. I wiecie co? Ma trochę racji. Ale taki już jestem – lubię mieć wszystko pod kontrolą, bo wtedy czuję się bezpiecznie.
Ten konkretny czwartek miał być kulminacją całego tygodnia pracy. Duży projekt, nad którym pracowaliśmy od dwóch miesięcy, miał trafić do klienta o osiemnastej. Wszystkie elementy były na swoim miejscu, ale ja i tak siedziałem jak na szpilkach. O siedemnastej wysłałem finalny raport, odetchnąłem i… poczułem pustkę. Taką charakterystyczną dla ludzi, którzy żyją w ciągłym napięciu, a gdy ono nagle znika, nie wiedzą, co ze sobą zrobić.
Wsiadłem w tramwaj i pojechałem do domu. Mieszkanie było puste, dziewczyna miała wieczorną zmianę w szpitalu. Miałem cały wieczór dla siebie. Przez chwilę myślałem o tym, żeby włączyć jakiś film, ale nie miałem na to ochoty. Usiadłem w kuchni z laptopem, zrobiłem sobie herbatę i zacząłem bezmyślnie przeglądać internet. Sprawdzałem maile, chociaż wiedziałem, że żaden nie jest pilny. Przeglądałem media społecznościowe, czytając o tym, co robią inni. Znajomi z pracy zamieszczali zdjęcia z imprez, ktoś był na wakacjach, ktoś inny chwalił się nowym samochodem. A ja siedziałem w kuchni i czułem, że czasem brakuje mi w życiu spontaniczności.
I wtedy, zupełnie przypadkiem, trafiłem na coś, co na początku potraktowałem jako zwykłą reklamę. Ale coś przykuło moją uwagę – może grafika, może krótki, intrygujący opis. Kliknąłem, nie zastanawiając się nawet nad konsekwencjami. Strona otworzyła się szybko, wyglądała nowocześnie i profesjonalnie. Zainteresował mnie interfejs, sposób prezentacji, cała ta struktura. Jako ktoś, kto na co dzień zarządza projektami, doceniłem dopracowanie techniczne. Po kilku minutach zwiedzania postanowiłem spróbować.
Wpłaciłem niewielką kwotę – taki drobniak, który w moim budżecie nie robił różnicy. Traktowałem to jak eksperyment, jak sposób na sprawdzenie czegoś nowego. Zacząłem od gry, która miała proste zasady, żeby nie tracić czasu na czytanie skomplikowanych instrukcji. Kręciłem, klikałem, wygrywałem i przegrywałem małe kwoty. I nagle, po kilkunastu minutach, zdałem sobie sprawę, że się uśmiecham. Autentycznie, spontanicznie, bez żadnego powodu. To było tak dawno, że prawie zapomniałem, jak to jest.
Nie myślałem o pracy, o deadline’ach, o kliencie, o jutrzejszych spotkaniach. Byłem tu i teraz, całkowicie pochłonięty tym, co działo się na ekranie. Czułem ten przyjemny dreszczyk, który towarzyszy każdemu spinowi, każdemu oczekiwaniu na wynik. Wiedziałem, że vavadfa to miejsce, które potrafi wciągnąć w pozytywny sposób, choć początkowo byłem sceptyczny. Ale z każdą minutą przekonywałem się, że to nie tylko gra – to sposób na reset.
Minęła godzina. Moja herbata dawno wystygła, ale nie zwracałem na to uwagi. W pewnym momencie trafiłem na coś, co nazywali grą z jackpotem. Zwiększyłem stawkę – nieznacznie, tylko tyle, żeby poczuć większą emocję. I wtedy, gdy już prawie zapomniałem o wygranej, skupiając się na samej przyjemności z gry, ekran eksplodował feerią barw. Animacja trwała kilka sekund, a ja wpatrywałem się w nią jak zahipnotyzowany. Gdy w końcu zobaczyłem wynik, przetarłem oczy.
Suma, która pojawiła się na ekranie, była dla mnie zaskoczeniem. Nie mówię o fortunie, ale o kwocie, która w moim świecie oznaczała, że mogę zrobić coś miłego dla siebie i dla innych bez wyrzutów sumienia. Przez chwilę siedziałem nieruchomo, po prostu patrząc na ekran. Potem wstałem, przeszedłem się po mieszkaniu, wypiłem łyk zimnej herbaty i wróciłem do laptopa. To było realne.
Sprawdziłem, jak wygląda proces wypłaty. Zazwyczaj w takich sytuacjach spodziewałem się problemów, ale tutaj wszystko poszło gładko. System był przejrzysty, a formalności ograniczone do minimum. W ciągu kilkunastu minut środki pojawiły się na moim koncie bankowym. Uśmiechnąłem się do siebie i pomyślałem, że warto czasem zaufać przypadkowi. Właśnie wtedy zrozumiałem, że vavadfa to nie tylko platforma rozrywkowa, ale też dowód na to, że nawet w najbardziej zaplanowanym życiu może zdarzyć się coś nieprzewidywalnego i pozytywnego.
Następny dzień był inny. W pracy czułem się lżejszy, spokojniejszy. Mój zespół zauważył zmianę – byłem bardziej uśmiechnięty, mniej zestresowany. Na porannym spotkaniu, gdy ktoś zapytał, co się stało, odpowiedziałem tylko, że dobrze spałem. Ale w głowie wiedziałem, że chodzi o coś więcej. O ten jeden wieczór, który przypomniał mi, że życie to nie tylko projekty i terminy. Że są w nim także chwile czystej, bezinteresownej radości.
Za wygraną kupiłem dziewczynie kwiaty i zabrałem ją do restauracji, o której zawsze mówiła, że chciałaby tam pójść, ale nigdy nie mieliśmy okazji. Gdy zobaczyła bukiet i rezerwację, w jej oczach pojawiło się zdziwienie. “Coś się stało?” – zapytała. “Stało się coś dobrego” – odpowiedziałem. I nie musiałem tłumaczyć więcej. Siedzieliśmy tam, jedliśmy pyszne jedzenie, rozmawialiśmy o wszystkim i o niczym. I wtedy zrozumiałem, że te pieniądze nie były najważniejsze. Ważne było to, że mogłem sprawić radość komuś, kogo kocham. A to uczucie jest bezcenne.
Od tamtej pory zmieniło się moje podejście do wielu rzeczy. Przestałem być takim sztywnym planistą, który wszystko musi mieć pod kontrolą. Nauczyłem się, że czasem warto zrobić krok w bok, spróbować czegoś nowego, zaryzykować odrobinę. Nie mówię, że teraz gram codziennie – to nie jest mój styl życia. Ale wiem, że gdy czuję, że potrzebuję przerwy, że codzienność zaczyna mnie przytłaczać, mogę wrócić do tego miejsca. To taki mój mały azyl, gdzie mogę się zresetować.
W pracy nadal jestem tym samym project managerem, ale z nowym podejściem. Mniej się stresuję, bardziej cieszę się z małych sukcesów. Mój zespół to czuje – atmosfera stała się luźniejsza, a my wszyscy pracujemy wydajniej. Może to przypadkowe? Może nie. W każdym razie, gdy ktoś pyta mnie o radę na stres, uśmiecham się i mówię: “Czasem warto zrobić coś, czego się nie planuje”. Bo wiem, że to działa. I choć nie każdy by to zrozumiał, ja wiem, że ten jeden czwartek zmienił coś w moim życiu.
Teraz, gdy wracam myślami do tamtego wieczoru, czuję wdzięczność. Nie tylko za wygraną, ale za to, że przypomniał mi, jak ważne są te małe, niezaplanowane chwile. Że życie jest zbyt krótkie, żeby je całe przespać w korporacyjnych schematach. Że warto czasem zrobić coś szalonego, otworzyć się na nowe możliwości, zaufać przypadkowi. Bo czasem właśnie w takich momentach rodzi się coś, co potem towarzyszy nam przez długi czas.
I choć wciąż planuję, wciąż analizuję i wciąż mam wszystko pod kontrolą, to wiem, że gdzieś z tyłu głowy mam tę jedną lekcję: czasem najlepsze rzeczy przychodzą wtedy, gdy przestajemy je planować. A vavadfa zawsze będzie mi o tym przypominać. I za to jestem wdzięczny.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.